Keukenkruiden

Keukenkruiden nodig voor het aanleggen van een kruidentuin?

Keukenkruiden zijn een geweldige aanvulling op elke tuin. Ze zijn niet alleen decoratief, maar voegen ook verse smaken toe aan je gerechten. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, keukenkruiden planten in je tuin is eenvoudig en biedt tal van voordelen. Keukenkruiden kopen voor jouw eigen kruidentuin? Bij Calle-Plant vind je een waaier aan mogelijkheden.

Keukenkruiden kopen? Bezoek onze webshop
conifeer (2)
conifeer (6)

Vaak voorkomende keukenkruiden in de tuin

Er zijn veel verschillende keukenkruiden die je eenvoudig in je tuin kunt planten. Hieronder een aantal van de meest populaire:

  • Basilicum: Een klassieker in veel gerechten, vooral in Italiaanse keuken. Deze plant houdt van een zonnige plek en goed doorlatende grond.
  • Peterselie: Zowel krulpeterselie als platte peterselie zijn geliefd in de keuken. Peterselie gedijt goed op een plekje in halfschaduw.
  • Tijm: Tijm is een sterke, winterharde plant die het goed doet in droge, zonnige delen van de tuin.
  • Rozemarijn: Deze kruidige plant geeft een heerlijke geur af en doet het goed op zonnige, beschutte plekken.
  • Munt: Let op met munt, want het kan snel woekeren. Plant het daarom in een pot of op een plek waar het zich niet te veel kan verspreiden.
  • Oregano: Ideaal voor mediterrane gerechten en heeft dezelfde voorkeuren als rozemarijn en tijm: veel zon en goed doorlatende grond.
Plantenadvies nodig? Lees onze tips

Waar kun je keukenkruiden het beste zetten in je tuin?

De ideale plek voor keukenkruiden hangt af van het soort kruid dat je plant. De meeste keukenkruiden houden van een zonnige standplaats, omdat de zon ervoor zorgt dat ze hun smaak beter ontwikkelen.

Kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano doen het goed in de volle zon en op een plek met goed doorlatende grond. Munt en peterselie kunnen beter in de halfschaduw worden gezet, omdat ze van wat vochtige grond houden.

Zorg ervoor dat de grond waarin je de kruiden plant niet te nat blijft, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Een verhoogde plantenbak of een kruidentuin langs een pad met goede afwatering is ideaal.

Denk er ook aan om kruiden die de neiging hebben om te woekeren, zoals munt, in een pot te planten, zodat ze niet andere planten verdringen.

En puur vanuit praktisch oogpunt: leg je kruidentuin aan dichtbij de toegang tot je keuken indien je die hebt. Je zal veel vaker je verse kruiden gaan gebruiken in gerechten wanneer ze vlot bereikbaar zijn wanneer je aan het kokerellen gaat.

Keukenkruiden kopen? Bezoek onze webshop
conifeer

Veel gestelde vragen over keukenkruiden planten

Moet ik keukenkruiden binnen of buiten planten?

De meeste keukenkruiden kunnen zowel binnen als buiten worden geplant. Binnen hebben ze vaak wat meer verzorging nodig, zoals voldoende licht en water. Buiten groeien ze vaak sneller door de natuurlijke regen en zonlicht.

Hoe vaak moet ik mijn keukenkruiden water geven?

Dit hangt af van het type kruid en de locatie. Kruiden zoals rozemarijn en tijm hebben minder water nodig, terwijl peterselie en basilicum wat vaker water willen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat.

Wanneer kan ik het beste mijn keukenkruiden oogsten?

Oogst keukenkruiden regelmatig om de groei te bevorderen. Knip de kruiden bij voorkeur ‘s ochtends, wanneer de oliën het meest geconcentreerd zijn. Laat altijd wat bladeren aan de plant zitten, zodat deze kan blijven groeien.

Kunnen keukenkruiden overwinteren?

Sommige keukenkruiden zijn winterhard, zoals tijm en rozemarijn, en kunnen in de winter buiten blijven. Andere, zoals basilicum, zijn gevoelig voor kou en kunnen beter binnen overwinteren of opnieuw gezaaid worden in de lente.

Kan ik keukenkruiden samen planten?

Ja, veel keukenkruiden kunnen goed naast elkaar groeien, zolang ze vergelijkbare behoeften hebben qua zon en water. Let bijvoorbeeld op combinaties zoals tijm, rozemarijn en oregano die allemaal van droge, zonnige plekken houden.

Keukenkruiden kopen bij Calle Plant?

Contacteer ons